אנחנו רגילים לחשוב על רופא שיניים כמי שמנקה אבנית, מטפל בעששת, מחליף סתימות ומיישר שיניים עקומות. אבל מה קורה כשהכאב לא נמצא בשן? כשאין חור, אין דלקת, אין אבחנה ברורה – אבל התחושה בפה לא נורמלית?
במקרים אלו נדרש טיפול אצל איש מקצוע שתחום ההתמחות שלו פחות מוכר, אבל המומחיות שלו היא החשובה ביותר בכל תחום רפואת השיניים: מומחה לרפואת הפה.
תחום רפואי שחייבים להכיר: מי זה מומחה לרפואת הפה?
המומחה לרפואת הפה הוא רופא שיניים שעבר התמחות קלינית ייעודית ומעמיקה, שכוללת שנים של לימודים וניסיון באבחון, טיפול ומעקב אחר מחלות ותסמונות שלא בהכרח נובעות מהשיניים עצמן – אלא ממערכות ריריות, עצביות, חיסוניות או כלליות שמשפיעות על חלל הפה.
מומחה לרפואת הפה הוא רופא שמבין בפצעים בפה בדיוק כפי שדרמטולוג מבין בפריחה על העור. לא תנסו לפתור בעיה עורית כרונית אצל רופא משפחה, נכון? אז למה לנסות לאבחן נגעים בפה אצל רופא שיניים כללי?
מומחה לרפואת הפה יודע לזהות מחלות שקשה לאבחן
חלל הפה הוא אחד המקומות הכי מורכבים בגוף האנושי: ריריות, בלוטות רוק, עצבים, כלי דם, רקמות חיבור, שרירים עדינים, חיידקים ותגובות חיסוניות – כולם פועלים בו בזמן אמת. לא פלא שדווקא פה, אצל רבים מאיתנו, מתבטאות מחלות פנימיות שלא תמיד קל לגלות: לופוס, קרוהן, סוכרת, פיברומיאלגיה, סרטן הפה, ועוד שלל מצבים רפואיים.
מומחה לרפואת הפה הוא הרופא שמזהה את הסימנים הסמויים האלו, לעיתים לפני שהם מופיעים בבדיקות הדם או נראים בצילום.
איך מזהים שאתם זקוקים למומחה – ולא לעוד ביקור אצל שיננית?
כשהכאב בפה נמשך שבועות, כשיש פצע שלא מחלים, לשון צורבת, שינוי בטעם, יובש כרוני, נפיחות לא מוסברת או תחושה מוזרה בצד אחד של הפנים – זו נורת אזהרה.
ולא, זה לא קשור בהכרח לשן רקובה. המומחה לרפואת הפה מבצע בירור מעמיק הכולל תשאול רפואי רחב, בדיקה קלינית, הדמיות מיוחדות לאזור הפנים, בדיקות דם, ובחלק מהמקרים גם ביופסיות של הרקמות בחלל הפה. זוהי רפואה של האדם כולו – דרך חלון שנמצא לו בדיוק מתחת לאף.
למה לבחור דווקא מומחה ולא “רופא רגיל”?
מטרת הטיפול אצל המומחה היא להשלים את הטיפול הרפואי של הרופא הכללי, כך שזהו שילוב בין ידע ברפואת שיניים מתקדמת לבין ניסיון רפואי סיסטמי רחב, שדורש הבנה מעמיקה גם בנוירולוגיה, פריודונטיה, אימונולוגיה ופתולוגיה. המומחה לרפואת הפה חושף את הסיפור הרפואי המלא שמסתתר מאחורי התסמין שלכם.
במילים פשוטות: אם אתם חווים תסמינים מתמשכים בפה או בפנים שלא מקבלים מענה – זה הזמן לצאת מהשבלונה. כי כמו שלא תלכו לאורתופד כדי לבדוק גידול בעור, כך לא תלכו לרופא שיניים רגיל כדי לבדוק פצע בפה שלא עובר.